Komplett fehérjék: a 12 legjobb fehérjeforrás

2020-08-14 13:55:00

Tudj meg mindent a fehérjék típusáról, a komplettálásról és ismerd meg a legjobb komplett állati és növényi fehérjeforrásokat!

Komplett fehérjék: a 12 legjobb fehérjeforrás

A fehérje alapvető fontosságú a szervezet számára. Nem csak sportolóként, de a hétköznapi életben is elengedhetetlen, hogy a minimális fehérjeszükségletünket fedezzük. Fontos a sejtek megújulása, az immunrendszerünk, az idegrendszerünk, az izomzatunk megfelelő működése és még számos fontos feladat miatt. Ebből a cikkből megtudhatod, mik is azok a komplett fehérjeforrások, miért fontos, hogy ezek közül válassz a napi étkezések során és miben mennyi fehérje található.

Mik azok a komplett fehérjék?

Nem csak az a fontos, hogy megfelelő mennyiségben fogyassz fehérjét, de az is fontos, hogy a megfelelő minőséget/típust válaszd. A fehérje 20 féle aminosavból áll, amelyből 11-félét az emberi szervezet elő tud állítani. A fennmaradó 9 esszenciális aminosav az, amit táplálkozás útján kell mindenképp biztosítanunk, mert azokat a szervezet nem tudja előállítani.

Egy élelmiszer akkor nevezhető komplett fehérjeforrásnak ha a 9 esszenciális aminosavat mind tartalmazza megfelelő arányban/mennyiségben.

Komplett fehérjeforrások az állati eredetű fehérjék, mint a húsok, halak, tojás, tejtermékek, de a növényi fehérjeforrások között is van komplett, így a quinoa, hajdina, kendermag, kék-zöld alga, szójabab. Ugyanakkor a növényi források arányaiban jóval kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a húsok, ellenben jóval több szénhidrátot.

A nem komplett fehérjeforrások eltérő aminosav profillal rendelkeznek. Például a gabonák, müzli alapanyagok nagyon alacsony lizin tartalommal rendelkeznek. Ugyanakkor a hüvelyesek, mint borsó és a lencse sok lizint tartalmaznak. A hüvelyesek nem igazán jó triptofán, metionin és cisztin források, míg ezeket az aminosavakat tartalmazzák a gabonafélék. Tehát a gabonaféléket hüvelyessel fogyasztani kiváló ötlet annak érdekében, hogy komplettáljuk a fehérjeforrásainkat.

Azt a fehérjét, ami egy adott aminosavból keveset vagy egyáltalán nem tartalmaz, limitáló fehérjének hívjuk, hiszen ennek hiányzó része limitálja a fehérje felhasználásának lehetőségeit.

Hogyan kombináld össze a különböző alapanyagokat komplett fehérjeforrássá?

A bevitt fehérjeforrásokat a szervezet aminosavakra bontja, amiből aztán ismét fehérjét épít fel, amelyek különböző funkciókat látnak el. Ehhez szükség van azon aminosavakra is, amelyet a szervezet nem tud előállítani, tehát táplálkozás útján szükséges bevinni. Aki húst és tejtermékeket is fogyaszt, annál ez kevésbé jelenthet gondot, hiszen ezek a legalapvetőbb komplett fehérjeforrások. Azonban akik húsmentesen táplálkoznak, azoknak fokozottan szükséges odafigyelni arra, hogy az egyes tápanyagforrásokat komplettálják.

Ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz, akkor nehezebb olyan fehérjeforrásokat találni, amelyek komplettek. Érdemes a különböző növényi forrásokat kombinálnod a komplettálás érdekében.

A legújabb vizsgálatok azt találták, hogy azonban nem szükséges minden egyes étkezésnél pontosan figyelni, hogy komplettáljuk a fehérjeforrásunkat, ha a nap során egyébként elengendő a kalóriabevitel és megfelelően változatos vegán tápanyagforrásokat fogyasztunk. Ha odafigyelnénk a komplettálásra, akkor válasszuk a megfelelő növényi fehérjeforrásokat együttes fogyasztásra. Így pl. az alábbi kombinációk már komplett fehérjeforrást jelentenek:

  • Diófélék vagy magvak teljes kiőrlésű gabonával (teljes kiőrlésű kenyér mogyoróvajjal)

  • Teljes kiőrlésű gabona babbal (bab és rizs, humusz és teljes kiőrlésű pita stb.)

  • Bab dióval vagy magvakkal (csicseriborsós saláta napraforgómaggal)

  • Rizs kukoricával vagy rizs borsóval

A rizs és csicseriborsó is egy remek példa a komplettálásra. Mindegyik tápanyagforrás egyetlen aminosav kivételével mindenből a WHO (Egészségügyi világszervezet) ajánlásnál többet tartalmaz. A rizs lizinből, a csicseriborsó pedig metioninból tartalmaz a 100%-os kívánalomnál kevesebbet. A kettőt együtt fogyasztva azonban a két aminosav skála tökéletesen komplett fehérjeforrást alkot. Együtt a két tápanyag a hiányos aminosavakból máris kb. 120%-át tartalmazza a WHO előírásnak.

Szeretnél átfogó, személyre szabott életmód tanácsokat kapni? Akkor regisztrálj a BioTechUSA Lifestyle Programjára és vágj bele már ma! Legyen a célod fogyás, izomtömeg-növelés vagy egy egészséges életmód kialakítása, mi segítünk a következő szintre lépni!

A legjobb komplett fehérjeforrások

A legjobb komplett fehérjeforrások

Az állati és növényi fehérjeforrások között is találunk kompletteket. Nézzük át, melyik milyen hasznos összetevőt tartalmaz és mennyi fehérjét tudunk a segítségével a szervezetünkbe juttatni!

Állati fehérjeforrások

1. Csirkemell:

100 g nyers csirkemell 20-24 g fehérjét tartalmaz. Azért remek fehérjeforrás, mert alacsony a zsírtartalma, ízletesen készíthető, szinte bármilyen körettel lehet fogyasztani. Ár-érték arányban az egyik legjobb lehetőség sportolók számára.

2. Sovány sertésborda:

Fehérjetartalma 100 g-ban nagyjából 12-15 g, ugyanakkor magas a zsírtartalma, így fogyasztása korlátozott mértékben ajánlott. Telített zsírtartalma nagy mennyiségben fogyasztva hozzájárulhat a keringési rendszeri problémák kialakulásához, ugyanakkor mérsékelt mennyiségben szükséges bizonyos szervezeti funkciók ellátásához.

3. Marhahús

A marhának vannak zsírosabb és zsírszegényebb részei, ugyanaz az alapelv alkalmazható itt, mint a bárányhús esetén. A zsírszegényebb részek elég drágák, viszont tartalmaz kreatint, ami az erőszint fokozás szempontjából hasznos tápanyag. A soványabb részek 6-10 g zsír mellett 20-25 g fehérjét tartalmaznak 100 g-ban, míg a zsírosabb részek 15% feletti zsírtartalommal és kisebb fehérjetartalommal rendelkeznek.

4. Tonhal

A tonhal nem csak magas fehérjetartalma és finom íze miatt népszerű, hanem azért is, mert magas az esszenciális zsírsav tartalma, így hozzájárul a megfelelő emésztéshez, a keringési rendszer egészségéhez és a gyulladások csökkentéséhez. Salátaként hidegen vagy sütve is nagyon ízletes ételt fogyaszthatunk.

5. Tojás

A tojás biológiai értéke 100, ami a fehérje minőségének jelölője. A tojás tehát egy rendkívül jól hasznosuló fehérjét tartalmazó tápanyag, ennél csak a tejsavó fehérje biológiai értéke magasabb. A közhiedelemmel ellentétben a tojás sárgájának is magas a fehérjetartalma, ugyanakkor valóban oda kell figyelni arra, hogy a zsír- és koleszterintartalma is magas.

6. Cottage cheese

Testépítők körében népszerű tejtermék, mert alacsony a zsírtartalma és fehérjében dús. Egyes áruházláncokban még light, tehát zsírszegényebb verzió is kapható belőle. Sós és édes formában is fogyasztható, kedvelt vacsora fehérje turmixszal keverve. 100 g-ban 12-15 g fehérje található.

Növényi fehérjeforrások

1. Quinoa

A quinoa magas szénhidráttartalmú tápanyagforrás, ugyanakkor glikémiás indexe alacsony, tehát lassan emeli meg a vércukorszintet, így hosszabban tart jóllakott állapotban. Nagyrészt vízben nem oldható rostokat tartalmaz. Magnéziumban, vasban, B-vitaminban is gazdag, fehérjetartalma kb. 15 g 100 g nyers quinoában.

2. Hajdina

Jelentős élelmi rost tartalma segíti az emésztést, antioxidáns tartalma pedig hozzájárul a keringési rendszeri egészséghez. Glikémiás indexe alacsony, remek B-vitamin forrás és számos fontos ásványi anyagot is nagy mennyiségben tartalmaz. 100 grammban kb. 15 g fehérjét és 70 g szénhidrátot tartalmaz.

3. Kendermag

Nem csak remek növényi fehérjeforrás, de hasznos a szervezetnek gamma linolénsav tartalma miatt is. Támogatja az anyagcserét, az immunrendszert, a haj és csontok egészségét, de a menstruáció és menopauza tüneteinek csökkentéséhez is hozzájárul. A nyers kendermag 30%-os fehérjetartalmú.

4. Kék-zöld alga

Rendkívül egészséges antivirális, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és daganatellenes tápanyagokat tartalmaz. Tartalmaz Omega 3 zsírsavakat, klorofillt, gamma linolénsavat, rengeteg vitamint és ásványi anyagot. 100 grammban 3 g fehérjét tartalmaz.

5. Szójabab

A szójabab sok tápanyagot tartalmaz, így kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, cinket, káliumot, C-vitamint és B-vitaminokat. Egészségre gyakorolt hatásai között kiemelt a magas koleszterin szintre  és a keringési rendszerre gyakorolt jó hatása. 45%-os a fehérjetartalma.

6. Chia mag

Kiváló Omega 3 zsírsav és rostforrás. Vasat, kalciumot és cinket is tartalmaz. Érdekessége, hogy folyadékkal keverve zselé állaga lesz, ami nagyszerűen csökkenti az étvágyat. 2 evőkanálnyi chia mag 4 g fehérjét tartalmaz.


Mit javítanál ezen a cikken?




A tartalom lehetett volna...





Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK