Fetás rukkolás lencsesaláta
Lencse
Sokan csak újévkor fogyasztanak lencsét, hogy gazdagok legyenek. Az ókori görögök kedvelt alapanyaga volt, Hippokratész májproblémákkal küzdő betegeinek is ajánlotta. Kutatások szerint gazdag olyan antioxidánsokban, mint a C- és E vitamin, glutation. Emellett magas B vitamin és folsav tartalma is. Magas rosttartalma miatt lassabb felszívódású, kisebb a vércukorszint emelő képessége, glikémiás indexe. Béltisztító hatású, így egy méregtelenítő kúra alkalmával, barna rizzsel jó párosítás. Puffasztó hatása elkerülhető, csökkenthető, ha előzőleg beáztatjuk és akár a főzővizet is kicserélhetjük.
Tápanyagtartalma:
26g fehérje, 1,9g zsír, 53g szénhidrát, 342 kcal
Hozzávalók:
- 10 dkg lencse
- 1/2 fej lilahagyma
- 4 marék rukkola
- 10 koktélparadicsom
- 10dkg fetasajt
- petrezselyem
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítés:
Az előző este beáztatott lencsét kevés vízben puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. A lilahagymát apró kockára vagy szeletekre vágjuk, összekeverjük a lencsével. Fűszerezzük, petrezselymet és kevés olívaolajat adunk hozzá. A rukkolát tányérra halmozzuk, rákanalazzuk a lencsét és a félbe vágott koktélparadicsomokat, majd a tetejére morzsoljuk a fetát.
Próbáld ki Fitt Újévi lencsesaláta receptemet is!
Silye Gabriella