Miért ne folytass egyhangú táplálkozást
Minden oktatáson, tanácsadáson a vesszőparipám a változatosság kérdése, mert azt az elvet vallom a sok száz emberrel való konzultáció, munkám tapasztalata alapján, hogy bármivel túl tudjuk terhelni a szervezetünket, akár egy egészséges alapanyaggal is, mint pl. barnarizs vagy zab. Nem csak az számít, hogy kerüljük a finomított, adalékanyagokkal teli ételeket, hanem az egészséges alapanyagokat is váltogassuk, így tehetünk legtöbbet a szervezetünkért.
Olvassátok el egy sokat diétázott hölgy tapasztalatát a témában:
„Már évek óta „diétázom” azaz igyekszem egészséges ételeket enni életmód szerűen. A napjaim alapját képezte a reggeli zabkása. Ez egy nagyon biztos pont volt. Ezen kívül az én étrendemben is megtalálható volt a klasszikus rizs-csirke kombináció sok zöldséggel. Akár párolt formában, akár salátaként. Hogyha valami változatosabbra vágytam, akkor jött az omlett (3 tojásfehérje és egy sárgája), ha nem is minden nap, de 2 naponta biztosan.
Mivel borzasztóan édes szájú vagyok, így sokszor készítettem magamnak egészséges sütiket. Ezek alapja is a zab/zabpehely liszt volt, illetve a tojás és gyakran a túró. Hogyha éppen nem volt sütim, vagy az esti órák miatt nem is lett volna ideális megennem akkor jöttek az olajos magvak. Mandula, kesudió és mogyoró. A mandulát sütikben is gyakran vajként, vagy lisztként használtam. A tojásfehérjét gyakran fehérje porral megsütve édes palacsintaként is ettem. Ha délelőtt nem volt omlett, este biztosan volt fehérje palacsinta.
Aztán úgy nagyjából egy éve vissza is jött sok a leadott kilókból (persze el is engedtem magam az odafigyelés terén), de amikor megembereltem magam és folytattam az eddigieket, akkor sem akart mozdulni a mérleg. Voltam pajzsmirigy vizsgálaton is, de minden rendben van. A személyi edzőm javasolta az étel intolerancia tesztet, úgyhogy elmentem egyre. Megdöbbentő volt az eredmény, mivel szinte mindenre intoleranciát mutatott, amit eddig ettem. A zab, a rizs és a tojásfehérje, tej és kazein már abba a tartományba esett, amit nem szabad ennem, az olajos magvak pedig már határesetnek számítottak. Intoleráns értéket kapott a kóladió is, ami az általam szedett zsírégető szerves része. A gomba, borsó és hüvelyesek szintén nem ajánlottak nekem, de az nem gond, mert azokat eddig sem ettem, nem szeretem.
Mostantól kezdve, amit kell, azt elhagyom az étrendemből és megpróbálom változatosan helyettesíteni azokból, amikből lehet. Pár hónap múlva pedig csinálok egy újabb tesztet.” Dóra
A szervezetünk egy nagy kincs, érdemes rá vigyázni! Ha már a természet ekkora táplálék palettával lát el minket, akkor éljünk a változatosság lehetőségével, hogy minél tovább biztosítsuk az egészséges működéséhez szükséges feltételeket.
Silye Gabriella