Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Immunrendszer erősítés: a legfontosabb immunerősítő vitaminok

Az immunrendszer a szervezet fő védekező rendszere, amely kiszűri a számára idegen anyagokat, sejteket, amelyek a testünkbe kerülve próbálják megbetegíteni azt. Ennek része a bőrünk is, de sejtek, szövetek, szervek komplex rendszere. Amennyiben egyoldalúan táplálkozol, kevés értékes tápanyag kerül a szervezetedbe, amelynek eredménye, hogy gyengül az immunrendszered, tehát kevésbé leszel ellenálló a különböző betegségekkel szemben. Elég csak a téli influenza járványokra gondolnod. A sok stressz, rohanás sem tesz jót, de most nézzük meg mire is figyelj, hogyan tudod egyszerűen erősíteni az immunrendszered vitaminokkal és más természetes immunerősítőkkel.

Miért fontos az immunrendszer erősítése?

Miért fontos, hogy támogassuk az immunrendszerünk megfelelő működését? Azt bizonyára tudod, hogy az egészség megőrzése, az immunrendszer védelme és megerősítése érdekében az egyik legfontosabb dolog a helyes, vitaminokban és ásványokban gazdag táplálkozás.

Immunrendszered fő funkciója, hogy védje a szervezetet a bekerülő kórokozóktól, mint a vírusok és baktériumok, valamint megszabaduljon a testben keletkező kóros sejtektől.

Ha az szervezetünk hozzájut a megfelelő tápanyagokhoz, akkor fokozódik az immunrendszer aktivitása és a korábban legyengült szervezeted ellenállóbb lesz a különböző fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

Naponta vesszük fel a harcot:

  • Bakteriális fertőzésekkel

  • Vírusos megbetegedéssel, influenzával

  • Bélrendszeri gyulladással

  • Stresszel

  • Környezeti ártalmakkal, méreganyagokkal

Ha gyakran gyötör fáradtságérzet, vagy sokszor stresszes vagy, annak az immunrendszered nem megfelelő működése is lehet az oka. Ha immunitásunk, azaz a védettségünk csökken, kevesebb fehérvérsejt termelődik, és ott, ahol szükség lenne rájuk, nem tudnak elbánni a szaporodó mérgező sejtekkel, ezek később akár daganattá is képződhetnek.

Mikor van szükség egy kis tuningra?

  • Járvány időszakban – mint például covid-19 idején -, hogy immunrendszered felvehesse a harcot a koronavírussal szemben

  • Ha gyakoriak nálad az olyan visszatérő fertőzések, mint az arcüreg- és tüdőgyulladás, az szinte egyértelműen ennek a jele.

  • Amikor valamilyen diétát követsz ez lehet fogyási szálkásodási céllal, de valamilyen betegség miatti megszorítások is lehetnek a táplálkozásban. Amikor szálkásodni akarsz kevesebb gyümölcsöt fogyasztasz, ellenben több húst, fehérjében gazdag élelmiszert. Ilyenkor is gyakran gyengül az immunrendszer, könyebben kap el légúti fertőzéseket az ember. Diéta esetén kiemelkedően fontos a vitamin, ásványi anyag kiegészítés az egyensúly megőrzése, a magasabb fehérjebevitel általi savasító hatás kiküszöbölésére.

  • Előfordulhat az immunrendszer túlzott reakciókészsége is, ez szintén a nem megfelelő immunműködést jelzi: ilyenek az allergiás reakciók kialakulása, például bőrallergiák, szénanátha, asztma, egyes bélbetegségek, gyógyszerallergiák és ételallergiák is.

  • Egy műtét utáni legyengül állapotnál szintén fontos a zöldségek és gyümölcsök, vitaminkészítmények fogyasztása.

A legfontosabb vitaminok az immunrendszered számára

A legfontosabb immunerősítő vitaminok közé tartozik többek között a B-, a C-, D-, az E-vitamin, valamint a szelén is – antioxidáns hatása miatt és fokozza az immunrendszer hatékonyságát. Sokszor merül fel kérdésként, hogy minden nap kell e szedni vitamint. Alapvetően van egy egészségmegőrzéshez szükséges igénye a szervezetnek. Ezt jellemzően minden nap biztosítanunk kell, pláne a vízben oldódó vitaminok esetén. Ha ez sikerül táplálékból az szerencsés, ha nem akkor vitaminkészítmény formájában érdemes.

D-VITAMIN

A kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin hiány összefüggésben van a fokozott autoimmunitással és a fertőzésekre valófogékonysággal. Szerepe van a csont egészségének megőrzésében, csökkenti a gyulladásokat és az újabb kutatások a cukorbetegséggel és elhízással kapcsolatban is találtak összefüggést. A bőrünkben termelődik napfény hatására, de a lazac, tonhal és tőkehalmáj olajban is megtalálható. Ajánlott mennyiség 2000NE.

Az újabb víruskutatások azt mutatták, hogy a D-vitamin hiányban szenvedők nagyobb kockázattal vannak kitéve a vírusoknak, mint azok, akik esetében megfelelő szinten van jelen. A járvány idején huzamosabb otthon tartózkodás hatására könnyebben kerülünk D-vitamin hiányos állapotba, hiszen akik nem fogyasztanak kiegészítőként belőle, azoknál a napsütésből kevesebb eséllyel termelődik elegendő D-vitamin.

D-vitamin immunerősítő hatásáról és a gyulladások leküzdésében való szerepéről is ismert. A legújabb tanulmányok felhívják a figyelmet a megfelelő D-vitamin bevitelre megfázás vagy influenza esetén.

C-vitamin

Megvédi a sejteket, enyhíti a gyulladásokat, segít megelőzni a megfázás kialakulását. A c-vitamin egy nagyon erős antioxidáns is, védi a sejteket a szabad gyököktől, fertőzésektől, hozzájárul a szívbetegség és a daganatok megelőzéséhez. Fokozza a B-és E-vitamin hatását is. A nyers zöldségek és gyümölcsökben található, mint a paradicsom, paprika, brokkoli, citrusok, zöldleveles zöldségek. Minimum 500 mg hatóanyag szükséges megelőzésre is.

A kiegyensúlyozott C-vitamin szint, vagyis a folyamatos, elegendő C-vitamin ellátottság hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez. Amikor a vírusok elérik a nyálkahártyát, a C-vitamin több módon aktivizálódik. Segíti a fehérvérsejt képződést, hozzátapad a szabadgyökökhöz, amelyeket semlegesít és segíti a szervezet antioxidánsainak regenerációját. Vagyis hozzájárul az oxidatív stressz csökkentéséhez. Amikor megfázunk, a C-vitamin szintünk alkalmanként drasztikusan leeshet a nagyobb felhasználás miatt.

Vírusos időszakban, megfázások idején érdemes napi 1000-2000 mg-ra megnövelni a C-vitamin bevitelt. Így elősegíthetjük a megfázás időtartamának lerövidülését és enyhülhetnek a tünetek is.

A C-vitamin szükséges a leukociták működéséhez, amelyek a gyulladás ellen küzdő fehér vérsejtek. Kritikus állapotú Covid betegek esetén intravénásan alkalmazott C-vitamin bizonyos tünetek enyhítését eredményezte.

B-vitamin

A B-vitaminok növelik a szervezet ellenállását a bakteriális fertőzésekkel szemben. Elősegítik az agyi funkciók megfelelő működését és az emésztést is. A legfontosabb B-vitamin források a tojás, a máj, teljeskiőrlésű gabonák, halak, élesztő és a zöldségek.
A B-vitaminok növelik a szervezet ellenállását a bakteriális fertőzésekkel szemben. Elősegítik az agyi funkciók megfelelő működését és az emésztést is. A legfontosabb B-vitamin források a tojás, a máj, teljeskiőrlésű gabonák, halak, élesztő és a zöldségek.

A B-vitamin nemcsak segít megőrizni és építeni az egészséges immunrendszert, de úgy tűnik, segít megelőzni vagy csökkenteni a COVID-19 tüneteit. A minőségi alultápláltság (amikor a mennyiség biztosított, mégsem kap meg a szervezet a működéshez szükséges minden fontos tápanyagot) elősegíti a gyulladások kialakulását, így az immunrendszer megfelelő működéséhez fontos az egészséges táplálkozás. Megfelelő vitaminbevitel szükséges ehhez. A B-vitamin bizonyos gyulladásfokozó anyagok szabályozásával segíti a megfelelő immunreakciót, segít a légzési nehézségek és az emésztőrendszeri problémák leküzdésében, ezáltal a kórházban töltött idő csökkentésében.

A B-vitaminokon belül is a pantoténsavnak vagyis B5 vitaminnak fontos szerepe van például az ingerületátvitelben, a bőr- éshaj egészségének fenntartásában, illetve bizonyos vitaminok képzésében. A mellékvese hormonok és az ingerületátvivő anyagok termelésében kulcsfontosságú a szerepe, szokták ‘stresszellenes” vitaminként is emlegetni. 25-50 mg a javasolt mennyiség, bizonyos esetekben 100 mg vagy ennél magasabb is fogyasztható, például intenzív stressz időszakában – ami elősegítheti az immunrendszer gyengülését.

E-vitamin

Antioxidáns és immunerősítő hatással rendelkezik, sejtszinten óvja a szervezetet, azáltal, hogy összekapcsolódik az oxigén molekulával, megakadályozza, hogy peroxiddá, egy nagyon erős szabadgyökké alakuljon. Elengedhetetlen az egészséges sejtműködéshez, de csökkenti a szívbetegségek kockázatát is. Az E vitaminok legjobb forrása a búzacsíra, tojás, dió, máj, olívaolaj és más diófélék, magvak.

Omega-3

Az Omega 3-ról már korábban bizonyították, hogy erősíti az immunrendszert, alapvetően úgy, hogy csökkenti a szisztémás gyulladást, így az immunrendszer megfelelően tud harcolni a vírusok ellen, amelyekkel kapcsolatba kerülünk.

Az Omega 3 segíti a szabadgyökök elleni harcot és csökkenti a sejtek és/vagy vírusok képességét a reprodukcióra, duplikációra.

A magas Omega-3 bevitel hatással van a B-sejtekre, amelyek szintén fontos szerepet töltenek be a gyulladások elleni harcban. A B-sejtek kiemelten fontosak az antitest termelésben, az antimikrobiális peptidek stimulációjában és a citokinek termelésében, amelyek az immunrendszer fontos elemei. Az Omega 3 mindemellett fontos szerepet tölt be a megfázás és influenza megelőzésében fiataloknál és idős egyéneknél. Számos tanulmány mutatta meg, hogy a magas Omega 3 bevitel csökkenti a kockázatát annak, hogy a megfázásból tüdőgyulladás alakuljon is, valamint később is kisebb eséllyel alakulhat ki újra.

Cink

A megfázás megelőzésében és kezelésében is érdemes cinket alkalmazni. Azok körében, akik a cinket kiegészítőként fogyasztottak, kevesebb volt a megfázások száma, de köztük is jelentősen rövidült a megbetegedés időtartama, a tünetek pedig enyhébbek voltak. A cink segít meggátolni a vírusok megtapadását az orrnyálkahártyán, valamint megakadályozza a szaporodásukat és a növekedésüket. Csökkentheti a gyulladást is és elősegíti azt, hogy az orrnyálkahártya ne duzzadjon meg túlzottan, így segítve a légzést.

A BioTechUSA multivitamin-ajánlatai

Hogy a szervezet számára szükséges vitaminok legnagyobb részét egy termék fogyasztásával be tudd vinni, egy multivitamint érdemes szedni.

· One a day

Egy olyan alap multivitamin készítmény, ami 12 féle vitamint és 10 féle ásványi anyagot tartalmaz. A, C, E, D és B vitaminok is megtaláhatóak benne. Már 12 éves kortól fogyasztható.

· Multivitamin for Women

Napi 2 tablettával biztosítható női szervezet számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok. 7 féle antioxidáns tartalmával segíti az immunrendszer és hatékonyan segíti a haj, bőr szépségének megőrzését is.

· Multivitamin for Men

Kimondottan férfiaknak kifejlesztett komplex multivitamin készítmény aminosavakkal gyümölcs és zöldségkivonatokkal, mint pl. keserű narancs, búzafű, petrezselyem, tőzegáfonya. Napi 2 tablettával 12 féle vitamint,10 féle ásványi anyagot 14 féle antioxidánst és 5 féle aminosavat juttatunk a szervezetbe.

· Daily Pack

Egy professzionálisan összeállított multivitamin csomag, mely tartalmaz multivitamin, multiásvány, C- vitamin tablettát, kalcium-magnézium, Q10, szőlőmag és halolaj kapszulát. Kimondottan aktív éleltet élőknek, versenysportolóknak összeállított magasabb hatóanyagtartalmú termék.

· Vitamin C 1000 Bioflavonoids

A Vitamin C 1000 Bioflavonoids az aszkorbinsavon kívül csipkebogyó, citromhéj és bodzavirágport is tartalmaz, melyek szintén kiemelkedő C- vitamin források. Egészségmegőrzésre napi 1 tabletta, de legyengült immunrendszer, dohányzás és magasabb c- vitamin szükséglet esetén a mennyiség emelhető.

· Spirulina

Az ázsiai népek egyik legkedveltebb élelmiszere az alga. 4000 féle hatóanyag található benne, kiváló antioxidáns, immunerősítő, vashiány ellen, de allergiás betegeknél is alkalmazzák. A benne lévő phycocyanin nevű anyag segíti a hisztamin lebontását. Javasolt adagolás 2×4 tabletta naponta.

· E vitamin

Az E-vitamin az egyik legjobb antioxidáns, mely hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, de sportolóknak is létfontosságú a regenerációhoz és öregedésgátló hatása is van. Egy lágyzselatin kapszulában 200mg E vitamin található, mely könnyen hasznosuló formula.

Ne felejtsd el tehát: ha nem szeretsz betegeskedni és orvoshoz járkálni, vagy szeretnél elkerülni mindenféle gyulladást és allergiát, mindig figyelj az immunrendszered egészségére, és megfelelő vitaminokkal plusz ásványi anyagokkal történő táplálására!

Természetes immunerősítők

A természetes immunerősítők

Az immunrendszer erősítése a mindennapi ételeink, fűszerek segítségével is fokozható. Nézzünk néhány példát.

Gyömbér

Az ajurvédikus gyógyászatban a gyömbér rendszeres, napi fogyasztása az erős immunrendszer alapja. A gyökere és a benne lévő illóolaj segíti a szervezet ellenálló képességét, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatású is. Légúti fertőzések, megfázás esetén is kiváló, de emésztést serkentő hatása is van. A nyirokrendszer tisztítására, toxinok felhalmozódásának elkerülésére és a szervezet tőlük való megtisztítására is használják. Elkészíthető teaként, de főételekbe, italokba is kiváló.

Oregánó

Az oregánó illóolajának, magas flavonoid és cseranyag tartalmának köszönhető gyógyító és immunerősítő hatása. Fő hatóanyagai a timol és a carvacrol miatt mondható antibakteriálisnak, mind légúti, mind emésztőrendszeri fertőzéseknél bevethető.  De a gombák, vírusok és paraziták ellen is javasolt a fogyasztása. Fűszerként, de aromaterápiaként is használható.

Ginzeng

A ginzeng szárának, leveleinek és gyökerének használatával fokozható a szervezet ellenáló képessége a betegségekkel, fertőzekkel szemben. Úgy segíti az immunrendszerünk működését, hogy az immunsejtekre (B-, T-sejtek, makrofágok stb) hat. Több kutatás szerint, melyben 200mg ginzenget alkalmaztak csökkent a megfázásos esetek száma és az influenza megelőzésében is hatékonynak bizonyult.

Echinacea

Az egyik legtöbbet kutatott gyógynövény a bíbor kasvirág. Legnagyobb előnyét az ismétlődő fertőzések esetén találták. Egy 2012-ben végzett tanulmány is azt mutatta, hogy akik echinaceat szedtek kevésbé betegedtek meg megfázásban. Stimulálja az immunrendszert, különösen az akut felső légúti fertőzéseknél. A hatás eléréséhez ajánlott napi 1 g a szárított leveléből.

Bodza

A bodza bogyót és virágát már évezredek óta használja a gyógyászat megfázás, influenza és gyulladások ellen. A Journal of International Medical Research szaklapban publikálták, ha a betegség mejelenését követő 48 órában sikerült a bodza használatát elkezdeni, jelentős mértékben, 4 nappal csökkent az influenza időtartama. Javasolt napi 2-3 adag bodzatea, melyet ha levélből készítünk 10g-ot használjunk, ha bodzavirágból, akkor 2 evőkanálnyit.

Fokhagyma

Elsődleges hatóanyaga az allicin, mely hatékony a baktériumok vírusok ellen is. Általában napi 1 gerezd fokhagyma javasolt és mellékhatásént jelentősen csökken az esély a vastagbél és gyomorrák kialakulására is.

Tea

Egy kutatás szerint, melyet a Harvard egyetemen végeztek, azt találták, hogy akik napi 5 csésze fekete teát ittak két hétig tízszer annyi vírusellenes interferon képződött a szervezetükben. Ezt a hatást az L- theanin aminosav okozza, ami a zöld és fekete teában is megtalálható.

One-a-day - hogyan válassz multivitamint?

Hogyan segít a testmozgás az immunrendszernek?

A táplálkozás mellett természetesen a rendszeres mozgás is rendkívül fontos tényező egészséged megőrzése szempontjából! Legyél sokat friss levegőn! Élj aktívan, mozogj rendszeresen! Lehetőleg olyan mozgástevékenységet válassz, hogy minél jobban izzadj, mivel az izzadás segít a méreganyagok kiürítésében. Sport közben nő a baktérium és virusölő makrofág sejtek mennyisége a keringésben, így érve el immunerősítő hatását. De sport nagyon jó stresszkezelő, energizáló tevékenység is.