Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Nehezítő tényezők az életmódváltásban – hogyan küzdd le a nehézségeket? 

Kifogások, akadályozó tényezők mindenki életében megjelennek, aki életmódváltásba kezd. A család neheztelése, az események, céges rendezvények, alkalmak, amelyeken “muszáj” az elénk tett ételt enni – talán ismerősek ezek az akadályozó vagy mindenesetre nyomasztó tényezők. Mitől ilyen nyomasztó ez, hogyan oldjuk meg, hogy ne adjuk fel? Olvass tovább a válaszokért!  

Gyakran egész komoly feszültségek forrása, amikor valaki változtat az életmódján. Sokan találkozhattatok már hasonló megjegyzésekkel, mint az alábbiak, ami hűen tükrözi a hozzátartozók esetleges hozzáállását. Még olyan családtagoktól is elhangozhatnak hasonló gondolatok, akik egyébként segítőek és támogatóak az élet egyéb területén: 

„Abbahagyod és mindentől hízni fogsz, ezt úgysem lehet egy életen át tartani!” 

„Nehogy ma is edzeni menj, vasárnap van/karácsony van/szülinap van!” 

„Tudom, hogy válogatsz mostanában, de készítettem egy kis palacsintát, ugye nem bántasz meg, hogy nem eszel belőle, csak a te kedvedért álltam a tűzhely mellett ebben a 40 fokos hőségben és a lekvárban is kevesebb a cukor, mint tavaly volt.” 

Pszichológia és család 

Nagyon nehéz úgy változtatni, hogy a környezetünk nem támogat minket, de még nehezebb akkor, ha a hozzátartozók részéről beindul egy erős visszahúzó tendencia. Az, hogy egy alapvetően támogató családban miért feszültség forrása, ha valaki változtatni szeretne a táplálkozási szokásain, érthetővé válik azon keresztül, ahogy a pszichológia tudománya a családokról gondolkodik.  

A pszichológusok a családokra rendszerként tekintenek, melyben a családtagok viselkedése oda-vissza hatással van egymásra. A család, mint rendszer sajátossága, hogy ha valaki változtat, azzal hatást gyakorol a többiekre is.

Egy másik jellemzője a családi rendszernek, hogy mindenféle tudatosan és tudattalanul zajló folyamatokon keresztül fenntart egy egyensúlyi állapotot, így ahogy valamilyen változás történik a rendszeren belül, azonnal beindul egy korrekciós folyamat, ami visszaállítja az eredeti egyensúlyt.

A pszichológia a biológiából vette kölcsön a kifejezést, ahogy ezt az automatikus korrekciós folyamatot nevezzük, ez a családi homeosztázis jelensége. Hasonlít a biológiai homeosztázis fogalmához, ami azokat a testben zajló folyamatokat jelenti, amelyek segítenek abban, hogy számos dolog a környezeti tényezőktől függetlenül viszonylag változatlan legyen testünkben. Ennek tipikus példája a testhőmérséklet, mely nagyjából állandóan 36-37 fok közötti, akármilyen is a hőmérséklet. A családi homeosztázis sajátossága, hogy az egyensúlyi állapot nem mindig optimális, nem mindig megfelelő a tagok számára, de a család, mint rendszer egy –főként tudattalan folyamat eredményeként- akkor is törekszik ennek visszaállítására. Ezt hívjuk patológiás egyensúlyi állapotnak. 

Étkezés és család 

Az étkezéssel járó vagy nem járó rituálék nagyon fontosak minden családban. Úgy öröklődnek generációról generációra az evéssel kapcsolatos szokások, az étkezéshez társuló attitűdök, ahogy a sütemények és sültek receptjei. Az ünnepi ebédek illata belengi a családra jellemző hagyományokat, történeteket, jellemző szerepeket, titkokat és a csontvázakat a szekrényben, emiatt van, hogy nagyon nehéz ténylegesen és kitartóan változtatni étkezési szokásainkon. Sokszor a család, mint rendszer sajátosságai miatt nem igaz, hogy az életmódunk csak akaraterő kérdése. Ha valaki úgy érzi, a változtatással kikereked a családjából, nem fog elég szeretethez jutni, haragudni fognak rá, máris sokkal nehezebb változni, változtatni. Emiatt is javaslom mindig, hogy amikor az életmódján változtat valaki, akkor gondolja át és tervezze meg a változással járó lelki folyamatokat is. 

Gyakran találkozom azzal, hogy valaki a családra hivatkozva adja fel az egészséges táplálkozást, nincs „időm magamnak külön főzni”, és hasonló „kifogásokkal.” Kívülállóként, főként, ha szerencsés, támogató hátterünk van, nem láthatunk bele, mit is jelent abban az időszakban és abban a családban ez a változás és milyen módon kezdenek el a családtagok ráhatni a rendszerre, hogy visszaálljon a korábbi egyensúly. – Tóth Andrea tanácsadó Pszichológus, BioTechUSA pszichológus szakértő  

Értsük meg a családi dinamikát  

Amikor értjük, látjuk, tudjuk, hogy milyen rejtett családi dinamika húzódik a háttérben, sokkal könnyebben tudunk hatást gyakorolni a változásra, vagy a saját magunk és életünk oly módon történő megváltoztatására, ami előbb-utóbb a családban, mint rendszerben is pozitív változásokat indít el. Emiatt is érdemes szakember segítségét kérni, ha sikertelen fogyókúrák vannak a hátunk mögött, vagy nem sikerül tartósan egészséget támogató módon étkeznünk. 

Életmódváltás és nehézségek  

Az évek során sokan esnek abba a hibába, hogy a mindennapi megszokott tevékenységek során elhanyagolják a mozgást, nem tartják fontosnak a megfelelő étkezést, hiszen annyi mindenre kell figyelni. De eljön az a pont, ahol érzed, változtatnod kell!   

Szervezetünk normál működésért felelős rendszerek befolyásolják a teljesítőképességünket, étvágyunkat, anyagcserefolyamatainkat, testsúlyunkat, alkalmazkodóképességünket, de még az alvásunk minőségére és bizony a mentális állapotunkra is kihat. A korral lassuló anyagcsere, hormonális aktívtás csökkenése kéz a kézben jár, de nem kell beletörődnünk. 

Ne a kor határozza meg, hogy milyennek kell legyünk, maradjon meg a szikra és legyünk fittek 40 felett is!.  

Ne az orvosi eredmény legyen az ébresztőnk, hanem találjunk motivációt és legyünk képesek mindig újat találni!  

Az életmódváltás kellős közepén is érezd jól magad a különféle összejöveteleken

Hogyan éld túl a buktatókat, nehézségeket?  

Hétvégén egy családi bográcsozás, következő hétvégén egy szülinapi buli, egy hónap múlva pedig esküvő. Hogyan ne őrülj bele egy diétába és mit tehetsz, hogy az életmódváltás kellős közepén is jól érezd magad a különféle összejöveteleken? 

Az életmódváltás soha nem egy szélsőséges diéta 

Nagyon fontos tudatosítani, hogy nincs tiltott étel/élelmiszer. Még akkor sem, ha fogyni szeretnél. Ha a hét nagy részében (a számok kedvelőinek: kb. az esetek 80%-ában) következetesen tartod magad az egészséges táplálkozás alapelveihez, akkor teljes mértékben belefér, ha az esküvőn a natúr csirkemell helyett rántott húst eszel. Így is lehetsz tudatos, például sültkrumpli helyett válassz hozzá egy zsírszegényebb, rostdúsabb köretet és egyél mellé egy jó nagy adag zöldséget! Ez lehet párolt, grillezett, nyers saláta, savanyúság, vagy akár egy gazdag zöldséglevessel is előkészítheted a fő fogást. 

Mértékletesség! 

A táplálkozás nem csak a tápanyagbevitelről szól. Társaságban enni és közben beszélgetni egy szuper közösségi tevékenység, nem mellesleg egy finom étel elfogyasztása sokszor testi-lelki feltöltődést is jelent. Éppen ezért nem érdemes megvonni magunktól például egy szelet süteményt a legjobb barátunk szülinapján, hogy aztán cserébe az egész buli alatt sóvárogjunk utána és rossz érzést keltsen bennünk az étel elutasítása. Természetesen a ló túloldalára sem kell átesni, vagyis az egy szelet valóban egy szelet legyen és ne három. 

Ne dobd be a gyeplőt, maradj tudatos! 

Ahogy azt már fent is kifejtettük, semmi gond nincs azzal, ha olykor-olykor egy magasabb zsírtartalmú étel a menü, de ilyenkor is figyelj a mennyiségre, illetve mindig válassz mellé zöldséget valamilyen formában. Édességek, desszertek esetében pedig, ha van lehetőség, akkor válassz gyümölcsösebb, könnyebb süteményeket a nagyon tömény cukrosak helyett. A lényeg tehát, hogy maradj tudatos, de élvezd az evést és az ízeket!