Nagy Dóra
Edzés és táplálkozás szakértő
A teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint amit gondolunk magunkról.
A BioTech USA szakértői csapatának tagjaként a következő témákkal kapcsolatban segítem céljaid megvalósulását:
- fogyás
- izomtömeg növelés
- teljesítménynövelés
- erőszint fokozás
tovább »

Nagy Dóra BEJEGYZÉSEI

Újrakezdés

2014-01-03 10:28:00

Edzés motiváció Nagy DóriEzt már sokan olvashattátok, mert régebben írtam és kint van a saját Face oldalamon, de akik még nem, azoknak remélem jelent némi inspirációt :)

Néha új fejezetet kell nyitni

És újrakezdeni. Néha betelik a pohár és el kell számolnunk a dolgainkkal. Energiát kell gyűjteni ahhoz, hogy végigcsináljuk, ahhoz, hogy türelmesek tudjunk lenni és kitartani addig, amíg a célt elérjük. Mert mindig kell valami cél, amit kitűzünk, amiért küzdeni akarunk és ami motivációt ad. Nem olyan cél, amit KELL, hanem olyan, amit igazán AKARUNK. Hogy aztán valóban megbizonyosodjunk arról, amit már amúgy is tudtunk… hogy meg tudjuk csinálni.

Én ezért versenyzem

Amikor kedvem van, amikor motivált vagyok és amikor megérett bennem a vágy arra, hogy újra megmutassam magamnak, hogy tudok fejlődni, tudok jobb lenni, hogy szívós vagyok és kitartó és ha akarok valamit, akkor azt igenis véghez viszem. Mert mindig vannak, akik kételkednek és mindig lesz, akinek példát mutathatok, akit inspirálhatok, akit elindíthatok egy úton és aki talán az én hatásomra nyitja meg azt a bizonyos új fejezetet.

De van, hogy én magam veszítem el a hitet saját magamban... És ilyenkor ez ad erőt, ez ad magabiztosságot, ez ad a személyiségemhez egy kis pluszt, hogy megcsinálom. Mert csak akarat kérdése és ebben biztos vagyok. Nem függ senkitől, és semmitől csak és kizárólag az én akaratomtól, kitartásomtól, elszántságomtól, fegyelmemtől.

Az újrakezdés valahol mindig egyfajta megtisztulás érzés, ugyanakkor mindig nagyon nehéz is. Tudom, hogy mikor mire voltam képes, de tudom, hogy ez nem fog egyik napról a másikra menni. Türelmesnek kell lenni, fokozatosan kell nekivágni. És nem túlélni kell, hanem átélni. Minden percét ennek a bizonyos megtisztulásnak, a fejlődésnek, hogy igazán megismerjük belőle magunkat.

Újrakezdeni

Mint most a futást. Egy órákat futottam régen, vagy másfelet. Aztán egy ideig kihagytam és most van rajtam plusz súly is. Nem fogok egy órával kezdeni, mert ha belegondolok, rögtön hányingerem van. De tudom, hogy akarom, mert pontosan tudom, milyen érzés, amikor elkap a flow és csak repülök és nem tudok elfáradni és élvezem a levegőt, a futást, a fáradást, a zenét a fülemben és élvezem, hogy élek, hogy egészséges vagyok és hogy olyan csodálatos a világ! Egyelőre fél órával kezdek. Fél óra nem sok idő, ki lehet bírni. Fél óráért már megéri felcsatolni a pulzusmérőt, felvenni két sportmelltartót, bedugni a fülhallgatót a fülembe, bemelegíteni és nekiindulni. Mindegy merre, csak járjon a láb. Megéri. Az érzés utána megfizethetetlen. Megcsináltam. És lesz ez még jobb is.Türelem… De már bennem van az izgatottság is, hiszen már most többre lennék képes, de nem szabad túlzásba vinni, nem szabad kiégni az elején… Türelem

Új fejezet

De ugyanez a helyzet, ha az addig űzött sportban már nem találod meg a motivációt. Ha már nem ég benned a tűz, hogy több és jobb legyél. Akkor váltani kell. Új fejezetet nyitni. Mivel már a szokásod a sport, nem fogod abbahagyni, hiszen a fogmosást sem hagyja abba az ember, csak mert nem szereti. Ki kell próbálni másféle sportokat, amiben újra megtalálod a célt, a motivációt, az elégedettséget, újra jön az endorfin löket és újra feldob az érzés, hogy fitt vagy.

5 éve gyúrtam már. Nem sok idő talán, van aki 30 éve nyomja. De én beleadtam mindent. Meghaltam minden edzésen. Keményen, elszántan, minden nap. Aztán egyre múlt a szerelem. Egyre többször nem úgy sikerült az edzés, ahogy azt terveztem, nem mentek ki a súlyok, nem éreztem, hogy értelme van, egyre demotiváltabb lettem. Nagyon elég volt abból, hogy egyre kötöttebb vagyok, fájnak az ízületeim. Erős és fitt akartam lenni, bárhogy is változzon tőle a formám. Nem érdekelt már az izomtömeg, csak az, hogy egészséges, erős legyek és amúgy is ki kéne már próbálni valami újat:)

Kerestem a kihívást, kerestem az újat, amiből tanulhatok, ami máshogy van rám hatással, amivel más képességeimet tudom fejleszteni. Rettenetes volt az egyensúlyérzékem, rémes volt az erőszintem. Persze, guggoltam 80 kg-val, aztán burpee-ből 15-nél jött a kék halál. Támlázásnál 5 pár ment az elején és közben mindenkit a pokolba kívántam. Ma már megy a 15 pár is, GFlexbe akasztott lábbal. Kézállás, mi az nekem – gondoltam. Aztán amikor 30 számolásnál összerogynak a karok, akkor azért érzem, hogy ez nem az a teljesítmény, amire büszke lehetek…

Jött a sok-sok új kedvenc gyakorlat, a feladatok, a kihívások, hogy „én ezt márpedig meg fogom csinálni” és gyakoroltam és csináltam és akartam. És gyorsan, láthatóan, érezhetően fejlődtem, imádtam az edzéseket és új erőre kaptam. Nem fájtak az ízületeim, nem volt olyan nagy a terhelés – vagyis nagy volt, csak másképp. Égett a combom a box jumpoktól, a padra lépésektől, az ugrásoktól, a karom leszakadt a támasztásoktól… Nem a súlyterhelés volt nagy, hanem a keringési rendszer terhelése inkább. Másképp. Sokkal jobban koncentrálva a funkcióra, a működésre. Nem izoláltan dolgoznak az izmok, hanem együtt. Láb-core izmok-vállak-karok. Együtt és egyszerre… És koncentrálni kell, anélkül nem megy. Figyelni arra, hogy a bosun guggolásnál minden izmot a lábban meg kell feszíteni, különben remeg, mint a nyárfalevél.

Csoportos funkcionális köredzés

Nem kell. Hanem akarom.

Aztán most újra jött a régi motiváció, újra vágytam a régi súlyzókhoz és visszajött a régi érzés. Közben persze futottam, spinningeltem, belekóstoltam a crossfit-be és sokminden másba is a funkcionális gyakorlatok által. Végül most újra a súlyzók között találtam rá a célomra és a motivációmra, de mégsem úgy, ahogy régen. Hanem egy más szinten, más tudással a háttérben, más érzésekkel, de ugyanazzal a tűzzel, ahogy régen. Megint vannak nagy súlyok, de most ott vannak a funkcionális gyakorlatok is, néha csak ez utóbbival a középpontban. És élvezem és akarom! És tavasszal újra verseny! Mert akarom. Nem kell. Hanem akarom.

 

Dóri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Versenyfelkészülés - Akarom!

2014-01-02 10:08:00

Nagy Dóri az edzőterembenAlig vártam, hogy elkezdődjön az év és vele a diétám is. A legjobb rész mindig maga az utazás, az időtartam, amivel eljutok a célomig. Izgalmas, néha gyötrős, de sokszor isteni érzés látni és tapasztalni, ahogy alakulok. Úgy érzem, eleget pihentem, kihagytam a tavalyi évet és most újra tavaszra készülök, hogy színpadra állhassak.

Sokféle érzés kavarog bennem, mert  egy versenyfelkészülés nem egy leányálom, de azt hiszem eléggé felszívtam magamat ahhoz, hogy elég energiám legyen és kitartson a célig:) Sokaktól kapok támogatást, biztatást, ami nagyon jól esik pedig már többször megállapítottam, hogy csak elmeroggyantak csinálják ezt végig... De vágjunk bele, aztán majd mesélek mindenfélét és idővel láthatjátok, hogy pszichésen hogyan terheli meg az embert ez a diéta és edzésmunka. Most még jófej és energikus vagyok, de majd elkezdek lassulni... Aztán azt is láthatjátok a végerdménynél, hogy az új edzésmódszerek hogyan válnak be ;-)

A mai nappal tehát belevágtam A Versenyfelkészülésbe és a DIÉTÁBA

Nagyjából 15 kg mínusz a cél, április felé meg kell lennie.

Reggel kardióval kezdtem munka előtt és csodák csodájára nem volt foglalt nyitáskor minden taposó, úgyhogy sikerült taposnom. Ez a kedvencem, mert tudok közben olvasni, ha van kedvem és akkor repül az idő:) 40 perc kardió után négy kört végeztem a következő gyakorlatokkal:

1. Római padon hasprés két oldalra, 15 pár

2. Egylábas vádli állva 15, 12, 10, 10 és mindig próbálom elengedni a kapaszkodót. Vagyis szépen lassan majd kapaszkodás nélkül kéne...

3. Kézállás 30 számolásig, ergo kb. fél perc. Nyújtott könyök, karok vállszélesen, ujjak hátrafelel néznek, kézfejek páruzamosak, nyak a törzs vonalát követi, tehát a fej a két kar között és onnan lesek előre...

Este még lesz egy óra kardió. Vagy spinning Kiss Áron cikkírónkkal, (ha beférek az órájára), vagy újabb taposás.

A DIÉTÁt tekintve, ÍGY KÉSZÜLÖK A VERSENYRE

Reggeli: 30 g basmati rizs, egy kicsi zöld alma összevágva, 1 adag Iso Whey Zero vanília összekeverve1. Reggel bevettem 1 csomag Thermo Drine Packot éhgyomorra, illetve 2 kapszula Creatine ph-x-et. Mire odaértem edzésre, már folyt rólam a víz és ez edzés végéig így maradt. A karnitint elfelejtettem sajna..

Reggeli edzés

2. Reggeli: 30 g basmati rizs, egy kicsi zöld alma összevágva, 1 adag Iso Whey Zero vanília összekeverve

3. Napközben háromszor: Csirkemell Szőlőmag olajon sütve, picit fűszerezve, párolt karfiollal és brokkolival, illetve egyszer még lesz hozzá 50 g rizs.

4. Napközben még jön 2x2 kapszula Creatine Ph-x, illetve egy csomag Daily Pack, valamint Calcium Complete kapszula és C-1000-ből 1-2 tabi. Van még Amino Essentials porom, ha megéheznék és valami fincsire vágynék:) Glutaminom is van, de azt szerintem megtartom későbbre... Egyelőre nem érzem olyan fontosnak, de talán a fehérjéhez dobok majd edzések után.

5. Esti edzés után 1 adag Iso Whey Zero

6. Lefekvés előtt: 200 g zsírszegény túró

Itt egy kis montázs a fejlődésemről "remek" minőségben... 2008, 2009, 2011 és 2012. Kíváncsi vagyok, hogy idén mit sikerül mutatni:)

Nagy Dóri versenyforma fejlődés 2008 - 2012. között

Folyt. köv ;-)

Dóri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Változtatni kell!

2013-12-29 11:23:00
Nagy Dóri - fekvőtámasz szűk kartartással

Elkezdődött egyszer

Épp nemrég beszélgettem az edzőtársammal arról, hogy is kezdődött a súlyzós edzés. Emlékszem, 2007-ben kezdtem el komolyabban foglalkozni a témával, akkor költöztem fel Budapestre. Az első edzőm adott is egy edzéstervet, amit – nem viccelek – 2 évig használtam. 2008-ban volt az első versenyszezonom. Mivel maximalista vagyok, úgy gondoltam, hogy minden évben jobb formával fogok versenyezni, és állandóan azon görcsöltem, hogy ha változtatok bármit az edzésterven, akkor valami nem úgy fejlődik, nem úgy alakul, nem lesz olyan és elrontom… Ragaszkodtam hozzá. Hiba volt, de tanultam belőle:)

Ekkor értem el egy platót, főleg a guggolás tekintetében, ahonnan nem tudtam továbblépni… Nagyon nehéz volt túllépni a fejemben lévő kétségeken ami az edzésterveket illeti, de meg kellett tennem ezt a lépést… Olyan ez, mint amikor legyőzöd az ösztöneidet és szauna után beugrassz a hideg vizes medencébe… és rájössz, hogy ez mennyire jó:)

Nincs két egyforma edzés

Ultra Loss - 450 g

Ma már ott tartok, hogy nincs két egyforma edzésem. Ez egyrészt köszönhető az edzőmnek, Tozónak, másrészt köszönhető annak, hogy rengeteg más gyakorlattal, edzésmódszerrel találkoztam, amelyekből rengeteg ötletet, gyakorlatot merítek. Például próbáltad már a sima kézállást falnál kitartani addig, amíg megy? Nem kell félórákban gondolkodni, nem fog addig menni. Főleg nem, ha szuperszettben csinálod például vállból nyomással. És mennyire szépen formálnak a statikus gyakorlatok, imádom őket!

A fejlődés titka a változás

A fejlődés mindig akkor kap esélyt, ha hajlandó vagy arra, hogy túllépj valamin, amihez ragaszkodsz. Ha hajlandó vagy változtatni és kipróbálni új dolgokat, amik új stresszt jelentenek a szervezetednek. Ma már csak a változatos edzésben hiszek, ami abban is megmutatkozik, hogy a súlyzós edzések mellett aerobikozom, futok, spinningelek. Ez a legjobb módszer arra, hogy a mókuskerékből kitörve élvezzük a szabad időnket, ha mindig olyan sportot végzünk, amihez kedvünk van éppen. Az egyetlen kötelezettség, hogy csináld!

Akár otthon, akár edzőteremben, akár egyedül, akár edzővel! Ennyi idő kell, hogy legyen magadra, napi szinten. Egy óra, ami csak a Tiéd, és amikor magaddal törődsz!

Próbáld ki ezt

Nagy Dóri edzés közben

Végezd a gyakorlatokat egymás után, a körök végén van csak 1 perc pihenő és jöhet a következő kör, összesen 4x ismételd!

 • guggolás felugrással 15x
 • kitörés hátra 15-15
 • fekvőtámasz szűk kartartással 15 db, majd fél perc plank
 • csípőemelés hanyattfekvésben 40 db
 • csípőemelés oldalra 10-10
 • lábemelés hátra könyöktámaszban 20-20
 • mountain climber 30 pár

Edzés végén nyújtás és jöhet a fincsi Ultra Loss turmix!

Dóri

Készülj, mert jön a változás éve!

2013-12-19 11:04:00

Sziasztok, Nagy Dóri vagyok, a BioTech USA szakértő edzője, testépítés és fitnesz edző, GFlex szakértő és bodyfitness versenyző. Az elmúlt évek során rengeteget tanultam a legjobb edzőktől, rengeteget tapasztaltam és fejlesztettem a tudásomat. Szeretném mindezt megosztani Veletek, hogy együtt elinduljunk afelé, hogy megvalósítsd az álmaidat és elérd az áhított alakot, legyen az akár pár kg ledobása, esetleg pár kg felszedése, vagy izmosodás, formálódás.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/5/o_Blog-post-header_630x264_RBK-Crossfit_20131212091848_20131213104411.jpg

A legfontosabb mindenesetre az, hogy hidd el, Te is képes vagy bármire

Biztosan túl vagy már jó pár fogyókúrán, edzésmódszeren és varázslaton, amik talán ideig-óráig működtek, aztán meguntad, vagy elvesztetted a hitedet, mindenesetre minden visszatért a régi kerékvágásba. Ezt felejtsük is el! Itt az ideje úgy belekezdeni valamibe, Ultra Loss - 500 ghogy nincs kompromisszum, nincs csalás. Kitartás és elszántság van, nyáron pedig egy bomba alak, amire igazán büszke lehetsz!

Ha Te is benne vagy, akkor induljunk is!

A karácsonyi időszak nem az, amikor szeretünk ezzel a témával foglalkozni, de a legjobb időszak arra, hogy megalapozzuk mindazt az indulatot és elhatározást, ami segít, hogy teljes meggyőződéssel és erőbedobással küzdjünk az új évben a célunkért. Eltunyulni ilyenkor sem kell, ám sokkal több időt töltünk otthon a családunkkal, távol a kinti hidegtől!

Otthoni edzés egyszerűen, hatékonyan

Ha még nem mersz lemenni az edzőterembe, vagy nincs időd rá, akkor az otthoni edzés is lehet kemény és hatékony!

Fontos, hogy figyelj oda a végrehajtás módjára és kezdetben ne siess, legyen tökéletes a kivitelezés. Később lehet időre végezni a gyakorlatokat és versenyezni saját magaddal!

 1. Bemelegítéssel kezdünk: Fejkörzés, vállkörzés, karkörzés, törzsdöntés oldalra, törzshajlítás előre, hátra, törzsforgatás, majd lábfej körzés, alsó lábszár körzés, guggolások. Mindegyikből 10-et végezz el, kontrollált tempóban, nem kell kapkodni!

 2. Kezdődhet az edzés! A gyakorlatokat egymás után végezd el, majd kezdd elölről és összesen 3-4x csináld végig! Kezdők súly nélkül hajtsák végre a gyakorlatokat!

Kezdőknek

Haladóknak

Guggolás nagy terpeszben 20x

Guggolásból felugrás 20x

Kitörés előre 10-10

Kitörés hátra keresztben 10-10

Négyütemű fekvőtámasz lerakott térddel, ugrás nélkül

Burpee 15x

Támlázás 5-5 db

Támlázás 15-15 db

Csípőemelés hanyattfekvésben 20x majd csípőemelés oldalfekvésben 5-5

Csípőemelés hanyattfekvésben 40x, majd csípőemelés oldalfekvésben 15-15

Mountain climber ugrás nélkül 50x

Mountain climber ugrással 50 pár

Hasprés 30x

Felülés 30x

Törzsforgatás 20-20

Térdbehúzás lebegőülésben oldalra 15-15

3. Edzés után levezetés és nyújtás következik, ha teheted, használj SMR hengert! Legalább 10 percet szánj erre a folyamatra!

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/5/o_1475864_708415142502261_65728541_n_20131213104552.jpg

Edzés után ne feledkezz meg az Ultra Loss turmixról!

Hamarosan jön a következő blogbejegyzés, januártól pedig indul a tavaszi versenyfelkészülésem, amit szintén végigkövethettek, kipróbálhatjátok a diétámat és az edzésmódszereimet!

Dóri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Nagy Dóri - Bemutatkozás

2013-12-09 16:07:00

Nagy Dóri edző, bodyfitness versenyző

/Nagy Dóri edzés szakértőEdzőként és versenyzőként az elmúlt években rengeteg tapasztalatra tettem szert. A szaktudásomat folyamatosan bővítem, jelenleg a funkcionális edzések területén képzem magam, valamint egészségfejlesztést hallgatok a NYME-n. Edzőm és mentorom a testépítő világbajnok, Tóth Zoltán, akitől folyamatosan rengeteget tanulok.

Keressetek, kérdezzetek, ha bármilyen kérdés merül fel Bennetek az edzéssel, táplálék-kiegészítéssel kapcsolatban! Akár fogyás, akár izomtömeg növelés a célod, szívesen segítek megtalálni hozzá a megfelelő edzéstervet, edzésmódszert.

 • fogyás, zsírégetés
 • izomtömeg növelés
 • erőszint fokozás

Szakterületeim, végzettségeim:

 • Aerobik edző (Fitness Akadémia)
 • Testépítés és fitness edző (TF Továbbképző Intézet)
 • Speciális módszerek a testépítésben (IWI)
 • GFlex edző (IWI)
 • Táplálkozási és sporttáplálkozási szakértő (IWI)

Nagy Dóri, edzés szakértő

 

Neked ajánljuk: Kíváncsi vagy hogyan fogyott Dóri 8 kilót alig 2 hónap alatt? Olvasd el cikkét, melyben saját edzésrendjét és étrendjét is megosztja » -8 kg Iso Whey Zeroval

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZEK TŐLE

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK