Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Válts velünk életmódot – 5. lépés

5. lépés: Átállás az egészséges, kiegyensúlyozott ételekre

Miért érdemes egészségesen táplálkozni? Mert magas energiaszinttel hálálja meg a szervezetünk. Nem leszünk kómásak, fizikailag és szellemileg is energikusak leszünk.

Sokaknak nehézséget okoz a helyes táplálkozás összeállítása, hisz annyi ellentmondással lehet találkozni. Ennek egyik oka, hogy különbözőek vagyunk, más az anyagcserénk, máshogyan reagálunk a különböző ételekre. De az alábbi néhány pont betartásával megtesszük az első lépéseket az egészségünk felé vezető úton.

1. Egészséges alapanyagok kiválasztása

Mindig arra törekedjünk, hogy minél kevésbé feldolgozott ételt fogyasszunk, kerüljük a finomított ételeket. Egyrészt a túlzott adalékanyagok fogyasztása sem segíti elő az egészségünket, másrészt sokszor az ízfokozókhoz hozzászokik a szervezet és kívánni fogjuk, ami túlevést is eredményezhet. Természetesen az lenne a legideálisabb, ha saját kertünkből szereznénk a zöldségeket, gabonákat és a húsokat is otthon nevelt állatok biztosítanák. Ez sokaknak kivitelezhetetlen, ezért érdemes piacon, termelőtől beszerezni az alapanyagokat. Altalánoságban az egészséges táplálkozás alapjait a következő élelmiszerek, alapanyagok biztosítják:

  • Gabonaféléknél csak teljesértékű gabonát, barnarizst, kölest, hajdinát, zabot, amarántot, tönkölybúzát és ezekből készült teljeskiőrlésű termékeket fogyasszunk. De mindig nézzük meg, mit veszünk, mert már teljeskiőrlésűnek mondható egy kenyér, ha a benne lévő liszt 30%-a teljeskiőrlésű.
  • Minden étkezéshez fogyasszunk zöldséget, melyek idény jellegűek legyenek
  • Figyeljünk a fehérjeszükségletünkre, melyet a halfogyasztás megemelésével könnyen biztosíthatunk. Ne feldolgozott húskészítményekkel próbáljuk a fehérjebevitelt fedezni.

2. Változatosság

Sokszor tapasztalom, hogy akik elkezdenek egészség vagy diéta céljából odafigyelni a táplálkozásukra az egyszerűbb számolási mód miatt egyhangú étkezés lesz az eredménye, ami tápanyaghiányt is okozhat. Mind az alapanyagokban, mind az ételkészítési módokban kövessük a változatosság elvét! Nagyon igaz: a változatosság nem csak gyönyörködtet, de az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak is alapköve.

3. Alapanyagcsere alatti kalóriabevitel tilos, viszont a rendszeresség elengedhetetlen

Alapanyagcsere alatti kalória bevitel szigorúan tilos, mert az alatti kalóriabevitelre a szervezet raktározással reagál, így fogyókúra esetén sem ajánlott, ha nem szeretnénk felborítani az anyagcserénket. Emellett elengedhetetlen a rendszeresség, hogy a szervezetünk mindig megkapja a szükséges tápanyagot, energiát, másrészt, ha nincs rendszer szintén raktározni fog a szervezet, mert nem tudja mikor kap legközelebb. Egy egészséges étrend mellett sohasem törhet rád az éhségérzet, hiszen a lényege, hogy rendszeres időközönként megfelelő tápanyaghoz juttatod szervezeted.

4. Ételkészítés

Az egészséges ételek elkészítéséhez a következő technikákat alkalmazzuk: párolás, grillezés, roston sütés, forró légtérben való sütés, gőzölés, főzés, sütőzacskó, légkeveréses sütő vagy a sütéshez kókusz- vagy pálmaolaj használata, mert az ellenáll a magasabb hőmérsékletnek. Ételek ízesítésére leginkább zöldfűszereket használjunk. Zöldségeket nyersen és kicsit párolva, grillezve fogyasszuk, ne főzzük szét az ételeket.

Lemaradtál az életmódváltás első 4 lépéséről? Itt elolvashatod:

» 1. rész – Bélrendszert tisztítás
» 2. rész – Folyadékbevitel
» 3. rész – Méregtelenítés
» 4. rész – A bélflóra elhárítása

Mostmár készenállsz, minden tudás birtokodban van, rajtad és kitartásodon múlik, hogy az életmódváltás múló szeszély vagy valódi cselekedet lesz: egy egészségesebb fejezete életednek. Olvasd el Nagy Dóri szakértőnk kitűnő írását tévedésekről és célokról, motivációról » Tévedések az életmód váltásnál