Maca

A maca a Lepidium Meyenii növény összemorzsolt gyökere. Köztudottan segíti az egészséges energiaszint megtartását és évezredeken át az inkák szuperétele volt. Az egyik legelőnyösebb tulajdonsága a hormonháztartásra gyakorolt szabályozó, serkentő és kiegyensúlyozó hatása mind férfiak, mind a nők esetében.

Ez a növényi gumós cserje a dél–amerikai Andokban, jellemzően Peruban terem, 4000 méter feletti tengerszint magasságban. Kizárólag itt nő, igen jól viseli az extrém időjárási viszonyokat,  gyökereiben nagy energiatartalékot tud tárolni, ettől olyan egyedülálló.

Mit tartalmaz a Maca?

Gazdag forrása a kálciumnak, magnéziumnak, foszfornak, de található benne még jód, mangán, réz, cink és szelén, valamint B-vitaminok is. A maca aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban, zsírsavakban és nyomelemekben rendkívül gazdag.

A szárított maca körülbelül 60% szénhidrátot (keményítőt és cukrot), 9% rostot és valamivel több mint 10% proteint tartalmaz. Magasabb a lipid (zsír) tartalma, mint más gyökeres növényeknek (2,2 %), amelyben a linolsavak, pálmaolaj savak és az olajsavak az elsődleges zsírsavak.

Ezen kívül a maca gazdag még olyan növényi szterolokban mint a szitoszterol, a campeszterol, az ergoszterol, a brassicaszterol és az ergostadienol.

A maca gyökerében különösen sok foszfor, vitamin (béta-karotin, tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, C-vitamin és D-vitamin), vas, jód, szénhidrát, fehérje, eszenciális zsírsav található. Fő hatóanyagai azonban az alkaloidok, flavonoidok, glikozidok és fitoszteroidok csoportjába tartoznak. Ennek köszönhetően a növényből készült termékeket ma a világon mindenütt vitalizáló, szellemi teljesítményt fokozó, erőnlétjavító és potenciafokozó szerként használják.

MIÉRT FOGYASSZUK A maca gyökeret?

Szabályozza az endokrin rendszert és a menstruációs ciklust, csökkenti a menopauzás tüneteket nőkben és férfiakban egyaránt javítja a nemzőképességet, kedvezö hatással van a libidóra, jó az impotenciára, erősíti az immunrendszert, csökkenti a krónikus fáradságot.

A teljes endokrin hormonrendszert optimalizálja mind férfiak, mind nők esetében. Ez úgy valósul meg, hogy az agyalapi mirigy működését állítja helyre. Az agyalapi mirigy felel az endokrin hormonrendszer működéséért, s amennyiben helyes a működése, úgy a  hormonháztartás optimális egyensúlyba kerül.

A magas energiatartalmú szénhidrátok mellett, melyek megújítják és frissítik a szervezetet,  nagy arányban tartalmaz természetes aminosavakat. Ez éppen a sportolók számára különösen nagyon fontos, mivel az izomépítéshez elengedhetetlenül szükség van fehérjékre, aminosavakra. A maca gyökérben éppen ezek az aminosavak fordulnak elő nagy mennyiségben. A maca gyökere gazdag további esszenciális anyagokban is ide tartozik szinte minden vitamin és ásványi anyag, a nyomelemek közül a vas, kálium és kalcium.

A maca tehát általános energetizáló ezentúl roborál, aktivál, javítja a testi erőnlétet, fokozza a fizikai teljesítményt.

A maca gyökér különlegessége az ember érzékeire gyakorolt hatása, ugyanis nemcsak a medence környékének vérkeringését segíti elő, hanem befolyással van a női és férfi  hormonokra is, név szerint az ösztrogénre és a tesztoszteronra.

A maca cinktartalma a szexuális vágy egyik alapeleme. A cink egyaránt fontos a nők és a férfiak szexuális életére gyakorolt hatásában.

Férfiak esetében azért fontos, mert  nélküle a szervezet nem képes tesztoszteront termelni, ami  a nemi vágy alapja. Hiánya férfimeddőséghez vezethet, lassul a nemi érés és csökken a szexuális teljesítőképesség. A cink hiánya elősegítheti a prosztatagyulladást és a prosztata megnagyobbodást. A cink normalizálja a nemi szervek működését, megfelelő szinten tartja a nemi funkciókat, javítja a sperma minőségét.

A nők esetében a cink jelentősége a női hormonok termelésében van serkenti a progeszteron termelését és fenntartja a sárgatest működését is.  Cink hiánya menstruáció előtti szindrómát idézhet elő, ami fejfájással, ingerlékenységgel, mellfeszüléssel jár.

A maca gyökeret valóságos csodaszernek tekintik, immunrendszererősítő, vitalitást fokozó hatású, jobb érzelmi állapotot biztosít javítja az erőnlétet és az állóképességet továbbá természetes potencianövelő is egyben.

Aktiválja az immunrendszert, gyorsítja a betegségekből való felépülést, segít megelőzni a betegségek kialakulását, javítja a vérképzést.

Férfiak számára erősíti és stimulálja a libidót. Energiát, erőt és kitartást ad. Használatával javítja a potenciát, növekszik a termelt spermiumok száma és mozgékonysága.
Nők számára elűzi a fáradékonyságot, csökkenti a depressziót. Optimalizálja az ösztrogén szintjét és ez azért kiemelten fontos, mert a túl alacsony vagy magas ösztrogénszint megakadályozhatja a fogamzást és a kihordásban is problémákat okozhat. A maca segítheti emellett az egészséges progeszteronszint elérését, ami egy egészséges gyermekáldás kihordásához szükséges.

Fokozza a szellemi teljesítményt, megsokszorozza az agyi kapacitást, szellemileg stabilizál és aktivál, javítja a stresszel szembeni tűrőképességet, illetve csökkenti a stressz szervezetre gyakorolt kellemetlen hatásait.

A maca használata nem okoz függőséget, nem pörget úgy, mint a koffein, mégis ad valamennyi többletenergiát. Szedésére vonatkozó mennyiségi korlát nincsen, általában 3-5 gramm porított gyökeret javasolnak, amit kapszulából valamivel nehezebb fedezni.

Mivel a maca rendkívül gazdag tápanyagokban, valamint energizálókban, ezért sokan a világ egyik legjobb természetes étrend-kiegészítőjének tartják. Majdnem olyan, mint egy komplett multivitamin készítmény s tápanyagtartalmának köszönhetően a szuperételek egyikének minősítették. A “superfood” ételek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat: megtalálható bennük szinte az összes vitamin, ásványi anyag, nyomelem, enzimek, aminosavak, stb.

A maca adaptogén növény, hatását nem azonnal, hanem fokozatosan fejti ki. A legjobb hatás elérése érdekében folyamatosan kell használni.

Összegezve a maca gyökér hatásai :

 • szabályozza az endokrinrendszert
 • erősíti az immunrendszert, fokozza az életerőt  és fiatalító hatása van
 • afrodiziákum, férfiaknál és nőknél egyaránt erősíti a nemi vágyat
 • javítja a férfiak nemzőképességét, a maca 3 hónapos használata után kimutathatóan javul a spermiogram, (a spermák nagyobb mobilitása és mennyisége az ondóban), emeli a tesztoszteronnak, a férfi nemi hormonnak a szintjét
 • segíti a női terméktelenség egyes formáinak orvoslását, a női szervezet hormonális egyensúlyának megtartását
 • segít a fájdalmas és a szabálytalan menstruáció esetén
 • hatékony segítség a menopauza kellemetlen kísérő tüneteinek enyhítésénél, csökkenti a hőhullámokat
 • növeli/javítja a szervezet energiaellátását, növeli a kitartást, a teljesítőképességet
 • kedvezően hat az akne és az oszteoporózis gyógyításánál
 • segít megoldani a hormonális kilengések okozta problémákat
 • támogatja az izomtömegnek, valamint a fizikai-és szellemi teljesítőképességnek a növekedését
 • növeli a test ellenálló képességét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK